Domácí bezový sirup

6. června 2011 v 19:18 | Jana |  Vůně z kuchyně
Bezový sirup je výborná záležitost, o to víc, když je domácí! Tento víkend jsem trávila na chatě na Vysočině a tam jsem si nasbírala krásný voňavý a čistý bez.



A tady je recept na bezový sirup:

25 květů bezu
2,5l vody
25g kyseliny citronové
Necháme 24 hodin luhovat, druhý den 15 minut povaříme s kolečky z 1 a půl citronu.
Scedíme a přidáme 2kg cukru a necháme rozpustit.

Toto je poloviční dávka, ze které jsem udělala zhruba 5 lahví 0,7l. Pro dosažení silné chuti a vůně by se bez neměl omývat, proto jej sbírejte na co nejčistším místě.



Doporučuji už jenom kvůli té omamné vůni, která se line celým domem :o)

 


Komentáře

1 KoujiDa KoujiDa | Web | 6. června 2011 v 19:33 | Reagovat

Ahoj, to věřím, bez je zdravý. Taky jsem byla  o výkendu na bezu. A zkoušela jsi i bezovou limonádu ?

2 zuzankazizi zuzankazizi | Web | 6. června 2011 v 19:36 | Reagovat

Tento tyden jsem ho dělala. Mňam!!

3 helena-b helena-b | Web | 6. června 2011 v 19:51 | Reagovat

Jani, tento sirup jsem dělala vloni a byl moc dobrý a zdravý. Letos mi to nějak nevyšlo. Ty jsi nám přípravu krásně zdokumentovala i s tou fialovou kopretinkou. :-)

4 kacisek kacisek | E-mail | Web | 6. června 2011 v 20:12 | Reagovat

wow mnam no bez je zdravý to musím uznat,ale co se z něj dá vykouzlit,no mnamka dělala jsem ho poprvé a povedl se :-D

5 Milča Milča | Web | 6. června 2011 v 20:25 | Reagovat

áááách, to je pití mého dětství!!
Jsem teď úplně propadla nostalgii. Škoda, že si ho nemůžu udělat a až dojedu domů, tak už bude odkvetlý :-(

6 Mercy Mercy | Web | 6. června 2011 v 20:35 | Reagovat

Také chci! Bohužel ale tvrdnu v Praze, tady v tom smogu =( Nechceš mi poslat poštou? ;-) :-D

7 Mami Mami | Web | 6. června 2011 v 20:56 | Reagovat

Nádherné fotky, skvěle naaranžováno. Číší z toho pohoda.

Bezový sirup mám moc ráda.

8 Gabi Gabi | E-mail | Web | 6. června 2011 v 21:01 | Reagovat

Jani, krásne si to spracovala, foto komentár, super:)G.

9 Hanka Hanka | Web | 6. června 2011 v 21:12 | Reagovat

Jani, to je lahoda! Úplně cítím tu vůni i chuť! :-P  :-) Máš pěknou karafu a fotky jsou bezvadné. Z černého bezu jsem dělávala limonádu a občas vařím i med, ten je taky moc dobrý. :-)

10 Blanka Blanka | Web | 6. června 2011 v 21:27 | Reagovat

Jani,dala bych si.Kdybych měla bez a kdybych měla čas,tak se do toho pustím :-D

11 Deni Deni | Web | 7. června 2011 v 6:40 | Reagovat

Super fotky ... sirup nedělám , ale dělala jsem zase limču ...

12 Jana Jana | Web | 7. června 2011 v 8:12 | Reagovat

[1]: Bezovou limonádu jsem ještě nezkoušela. Toto byla moje bezová premiéra, tak třeba zase příští rok :-)

[5]: Milčo, taky je to moje vzpomínka na dětství :-) Je pravda, že už začíná pomalu odkvítat.

[6]: Pošlu v obálce :-D

[9]: Hani, med musí být výborný, i když my, s naší spotřebou, bychom ho měli nejmíň na pět let :-)

[10]: Blani, je to superrychlovka. Čas zabere akorát luhování. S tím bezem to asi bude horší :-)

13 Petra Petra | Web | 7. června 2011 v 11:13 | Reagovat

Jani, krásně jsi nafotila a popsala postup výroby. Bez mám ráda, nádherně voní...roste našim na zahradě, bohužel je tááák strašně obsypaný mšicemi, že se na nic použít nedá:-(. Ale kdysi z něj má prababička dělávala výbornou limonádu...a věř, nevěř, ač recept zůstal dochován a zkusila jsem ji, nikdy nechutnala tak dobře a chutně, jak ta babiččina v mých vzpomínkách

14 Jana Jana | 7. června 2011 v 12:36 | Reagovat

Ahoj Jani, bezovou šťávu mám taky moc ráda. Máš moc hezký blog.
Krásný den
Jana :-)

15 Iva Iva | Web | 7. června 2011 v 16:27 | Reagovat

Jani, bezvou šťávu mám taky ráda a vařím ji. Jednou jsme asi na půl lahve zapomněli a ono to nějak zkvasilo, či co a bylo to jak likér, ale taky dobrý. :-)

16 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 13. června 2011 v 19:37 | Reagovat

Bezový sirup je mňam mňam...moje mamka ho taky dříve dělala..:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama